3 tipp, a baba és saját egészséged megóvása érdekében

… terhességi cukorbetegség esetén

A félelmed, a tanácstalanságod, az aggódásod érthető, hisz nem tudod, mire számíts. Talán úgy érzed, mostantól semmi sem lesz a régi. 

Viszont fontos megértened, hogy ezek az érzéseid nagyrészt az ismeretlenben gyökereznek. Jó eséllyel ez egy új élethelyzet számodra, melyről jelenleg talán kevés megbízható információval rendelkezel.

Hidd el, ahogy egyre több információ birtokába jutsz, napról-napra csökkeni fog a szorongásod, felülkerekedsz az aggodalmaidon és javulni fognak a vércukorértékeid.

Mikor látod, hogy a vércukorértékeiddel és a baba fejlődésével is minden rendben, a negatív érzéseid köddé válnak.

Pillanatnyilag a legfontosabb amit tenned kell: az információ gyűjtés a helyes kezelésről.

Máris láss neki! Segítünk.

Íme a 3 alapvető teendő, amit már mától kezdj el a vércukorértékeid csökkentése érdekében:

Θ rendszeres vércukormérés

Θ gyors felszívódású szénhidrátok kerülése

Θ vércukor- és étkezési napló vezetése

1. teendőd: Rendszeres vércukormérés

Alapvető fontosságú! Nézzük, hogyan csináld jól? 

A rendszeres, megfelelő időpontban és technikával végzett vércukor önellenőrzés a baba jólléte szempontjából (is) alapvető jelentőségű. Ez a folyamatos visszacsatolás elengedhetetlen a megfelelő vércukorértékek eléréséhez. 

A rendszeres vércukor mérés segít:

1. Egyre helyesebben táplálkoznod

A vércukorértékeidet akkor tudod optimális szinten tartani, ha jó döntéseket hozol az elfogyasztott ételeid mennyisége és minősége vonatkozásában.

Nincs két kismama, akinek a cukorértékei ugyanúgy reagálnak az elfogyasztott ételekre, a testmozgásra, de még a frontokra sem.

Jegyezd ezt meg!

A rendszeres mérésnek köszönhetően láthatod, hogy bizonyos időpontokban elfogyasztott ételek milyen mértékben emelik a vércukorértékedet.

Megtapasztalhatod, mely ételeket tolerálod jobban, melyeket érdemes messziről kerülnöd. 

Láthatod, a különböző napszakokban, élethelyzetekben mennyi és milyen szénhidrát beviteltől „szállnak el” vércukorértékeid, vagy éppen melyik reggeli nem „dobja meg” a cukrod, stb.

2. Segít meghatározni a baba számára és részedre is a legoptimálisabb kezelési módot

Az orvos (és egyébként saját magad) számára a cukorértékeid követése leghatékonyabban az otthon, általad mért értékek alapján lehetséges.

Ez teszi lehetővé időben felismerni a kedvezőtlen értékeket, és mihamarabb változtatni a diétán, esetleg módosítani a terápián.

 

Mi befolyásolja a vércukorod? Mi zajlik a szervezetedben?

A vércukorértékek a nap folyamán percről-percre ingadoznak mindenkiben.

A legmagasabb értékek („csúcsok”) az étkezések utáni időszakokban jelentkeznek. A “csúcsok” magassága pedig első sorban az elfogyasztott étel összetételének (szénhidrát tartalmának) függvénye. 

Az ételek alapvető összetevői a szénhidrát, fehérje és a zsír. Terhességi cukorbetegség esetén ezek közül a legnagyobb jelentőséggel a szénhidrátok bírnak, ugyanis ezek emelik a legerősebben a vércukorértékeid.

A tápanyagok vércukor szintre gyakorolt hatása

Az étkezés utáni “csúcsok” mértéke főként az elfogyasztott szénhidrát mennyiségétől és minőségétől függ – ezt jól vésd eszedbe!

Minél több és minél „egyszerűbb” szénhidrátot fogyasztasz el egyszerre, annál magasabbra emelkedik a vércukrod (annál magasabbak a „csúcsok”).

Hogy pontosan mik azok az egyszerű szénhidrátok, arról a következő fejezetben lesz szó.

Az emelkedő vércukorszint hatására a hasnyálmirigyben fokozódik az inzulin elválasztás, ami a cukor sejtekbe történő bejuttatásáért, és így a vérben lévő cukorszint csökkentéséért felelős.

A cukor bejut a sejtjeidbe, tehát a véredben csökken a mennyisége.

Terhességi cukorbetegségben azonban az inzulin rezisztencia miatt az inzulin nem képes a vérben található cukrot a sejtekbe bejuttatni, így több cukor marad a véráramban.

Ezáltal a vércukorértékek a kismamában a normálisnál magasabb szinten állandósulnak, ami a babában is emelkedett vércukorértékekhez vezet.

Első lépésként ezeknek a vércukor ingadozásoknak a mértékét szeretnénk azonosítani a megfelelő időpontban végzett vércukormérések segítségével.

 

Hányszor és mikor mérd vércukorértékeid?

Legalább napi négy alkalommal mérj!

Az is fontos, hogy mikor.

A vércukormérésre javasolt időpontok a számodra:

  • éhgyomri/reggeli előtti mérés: közvetlen ébredés után.
  • reggeli utáni mérés: 60 perccel a reggeli megkezdése után
  • ebéd utáni mérés: 60 perccel az ebéd megkezdése után
  • vacsora utáni mérés: 60 perccel a vacsora megkezdése után
A mérések optimális időpontja

Az ébredés utáni érték képet ad az alvás alatti vércukorszinted alakulásáról.

A főétkezések utáni vércukorértékek jelentősen függnek a megelőző étkezés szénhidrát tartalmától.

Például: ha ebéd után mérsz magas értéket, akkor elsősorban az ebéd során elfogyasztott szénhidrát okolható ezért.

Terhességi cukorbetegségben még céltartományban lévő vércukorértékek esetén is ennyiszer és ekkor mérj!

A terhesség második felében ugyanis nagyobb eséllyel romlik a szénhidrát háztartás. Ilyen mérési gyakoriság mellett ez gyorsan felismerhető és korrigálható.

Az otthoni vércukorméréshez szükséges alapvető eszközök:

 • vércukormérő készülék
 • tesztcsík (a vércukormérővel kompatibilis!)
 • ujjbegyszúró lándzsa
 • bőrfertőtlenítő
 • zsebkendő, vatta

Vércukormérő készülékek

Ezek a kisméretű eszközök kiválóan alkalmasak a rendszeres otthoni vércukor önellenőrzésre. 

A pontosság tekintetében ne várj „csodát”.  Ugyanabból a vércseppből is kissé eltérő eredményeket kapsz, ha egymás után kétszer mérsz ugyanazzal a készülékkel.

Erről fontos tudnod, de nyugodj meg, ettől ezek a készülékek még teljes mértékben alkalmasak az otthoni ellenőrzésre.

Egyébként bízz meg a mérődben!

 

Gyakorlati tipp #1:

A vércukorszinted ellenőrzéséhez nem kötelező megvárnod a szakorvosi vizitet. Recept nélkül is van lehetőséged vércukormérő készüléket vásárolni, igaz, kicsit drágábban, teljes áron.

Gyakorlati tipp #2:

A vércukormérőd legegyszerűbb ellenőrzési módja, ha másik vércukormérő eredményével összehasonlítod a sajátod eredményét. Vagy ha laboratóriumi vérvételre mész, a vérvétel időpontjában mérj a saját mérőddel is egy értéket (tudd, hogy pontosan nem fog a két érték egyezni, ez teljesen normális!).

 

Hogyan válassz okosan vércukormérőt?

A piacon elérhető vércukormérők megfelelnek a szigorú kritériumoknak, így a mérési pontosság szempontjából mindegy melyik mellett tetted le a voksod, a pénztárcád szempontjából azonban lehetnek különbségek.

Terhességi cukorbetegségben bizonyos típusú vércukormérők és bizonyos típusú tesztcsíkok felírhatóak támogatással.

Számodra ez azért kedvező, mert ilyen esetben a készülék és a tesztcsík árának egy részét az állam fizeti.

Támogatás igénybe vételekor a vércukormérőért 50%-kal, a hozzá való tesztcsíkokért pedig 80%-kal kell kevesebbet fizetned. A vércukormérőd így kb. 7400 Ft helyett kb. 3700 Ft-odba kerül.

Jelenleg az alábbi 3 vércukormérő készülék írható fel 50%-os támogatással (ezekhez egyébként támogatott tesztcsík is rendelhető):

  • Avital 6276
  • MÉRYkék 1000
  • Dcont Novum

Gyakorlati tipp #3:

Mindenképpen olyan vércukormérő készüléket válassz, melyhez támogatással írható tesztcsík.

Egészen konkrétan a patikában kérd így: „olyan vércukormérőt szeretnék, melyhez írható támogatással tesztcsík!”

A gyakorlat alapján merem ajánlani a Dcont, Accu-Chek, és MÉRYkék készülékeket. (Egyik céggel sem vagyunk üzleti kapcsolatban, pusztán ezekkel találkozunk a legtöbbet a mindennapokban és rendelkezünk a legtöbb pozitív tapasztalattal.)

Vércukormérők, melyekhez támogatással írható tesztcsík.

A tesztcsíkok

A vércukormérő kizárólag tesztcsík segítségével képes megmérni a cukorértéket. Minden tesztcsík csupán egyszer használható.

A vércukormérő készülékkel és tesztcsíkkal ugyanaz a helyzet, mint a nyomtatókkal és nyomtató patronokkal. Mindegyik vércukormérőhöz más és más tesztcsík passzol.

Szerencsére neked csak annyit kell tudnod, milyen típusú a vércukormérőd. Az orvos azzal kompatibilis tesztcsíkot fog felírni, a gyógyszertárban pedig ahhoz valót adnak ki.

Ne aggódj, nem tudod ezeket összecserélni. Nem működik egyik a másikkal, így nem tudsz emiatt hibás eredményeket mérni.

Tesztcsík támogatás

Terhességi cukorbetegség esetén 3 hónapra 9 doboz tesztcsík jár támogatással. Ebben az esetben a tesztcsíkok árának 80%-át az állam fizeti, Te a maradék 20%-ot téríted.

Minden doboz 50 darab tesztcsíkot tartalmaz. Tehát összesen 3 hónapra 450 tesztcsíkod lesz támogatva (ez a napi 4 mérést bőven fedezi).

Egy doboz tesztcsík:
⇒Támogatás nélkül: 2706 Ft
⇒Támogatással: 541 Ft

A támogatott tesztcsíkok: Ideál, Avital, MÉRYkék, Méry, ETALON, Solatron, Finetest Auto-coding, MultiCare In, BlueCare, Med Trust Light, Accu-Chek Performa, Accu-Chek Instant, Contour Plus.

 

„Hogyan juthatok hozzá a támogatáshoz?”

Támogatással vércukormérőt és tesztcsíkot a szakorvos (leggyakrabban diabetológus vagy endokrinológus) vagy –kizárólag- szakorvosi javaslat alapján a háziorvos írhat fel.

Csak annak jár a támogatás, akinél szakorvos diagnosztizálta a terhességi cukorbetegséget.

Igazolt terhességi cukorbetegség fennállása esetén a támogatás megillet, függetlenül attól, hogy „csak” diétával és sporttal vagy inzulin kezeléssel tartod karban a cukrod!

FONTOS: a háziorvos kizárólag a szakorvos által kiállított javaslat alapján írhat kedvezménnyel tesztcsíkot! Anélkül nem.

Gyakorlati tipp #4:

A gondozó szakorvosodnál (diabetológusodnál) kérhetsz tesztcsíkra szakorvosi javaslatot. Fontos, hogy pontosan meg tudd mondani, milyen típusú vércukormérő készüléket használsz!

 

A helyes vércukormérés lépései 

A lehető legnagyobb pontosságot úgy tudod elérni, ha az alábbi lépések alapján végzed a vércukormérést.

1. lépés:

Készítsd elő a vércukormérő készüléket, a tesztcsíkot, az ujjbegyszúrót, és egy papírzsebkendőt. (A tesztcsíkok dobozát minél hamarabb zárd vissza, hogy nedvesség, szennyeződés ne kerülhessen bele.)

2. lépés:

Moss kezet szappanos vízzel, majd töröld szárazra!

3. lépés:

Helyezd a tesztcsíkot a készülékbe (erre a legtöbb készülék automatikusan bekapcsol)!

4. lépés:

Szúrd meg az ujjad (az ujjad oldalát szúrd, a kevesebb idegvégződés miatt ez okozza a legkisebb kellemetlenséget).

Használj ujjbegyszúró lándzsát – legfeljebb 3 alkalommal használd ugyanazt a lándzsahegyet. Ezzen lehetőséged van állítani a szúrás mélységét, ha nem tudsz elegendő vért nyerni a méréshez, állítsd mélyebbre (tekerd magasabb számra).

5. lépés:

A vércseppet érintsd a tesztcsík megfelelő részéhez (a testcsíkok többsége kapilláris elvvel „felszívja” a vért)!

Néhány másodperc múlva leolvashatod az eredményt, amit vagy rögtön, vagy a nap végén rögzíts a vércukornaplódba!

Gyakorlati tipp #5:

Úgy állítsd be a lándzsa szúrásának mélységét, hogy az ujjad enyhe nyomásával tudj vért nyerni. A túlzott nyomás pontatlan mérési eredményhez vezethet.

Gyakorlati tipp #6:

Az első vércseppet töröld le, a másodikat használd fel a méréshez.

Gyakorlati tipp #7:

Ne használj kézkrémet közvetlenül a mérés előtt, hamis eredményhez vezethet.

Gyakorlati tipp #8:

Minden alkalommal másik ujjadból és/vagy az ujjad másik részéből vegyél mintát, hogy elkerüld a bőrkeményedést.

 

„Tű fóbiám van, félek a vértől is, nem vagyok erre képes.”

De, képes vagy rá, sőt ennél nagyobb dolgokra is az leszel (pl. megnyugtatni az éjszaka közepén egy megbékíthetetlenül síró csecsemőt :))!

A rendszeres vércukormérés elsőre ijesztőnek tűnik. Ezzel nem vagy egyedül!

Valójában kockázatmentes az egész. A haszna viszont óriási, hisz segítségével valós időben követheted a vércukorértékeid alakulását.

Ujjbegyszúró lándzsával a folyamat alig észrevehető kellemetlenség.

Gyakorlati tipp #9:

Ha végképp nem boldogulsz, első néhány alkalommal kérj meg valakit a lándzsa „elsütésére”. Később garantáltan menni fog önállóan is.

 

Leállítható-e a rendszeres vércukor ellenőrzés terhességi cukorbetegségben?

A tapasztalatunk, hogy interneten, online fórumokon, stb. a rengeteg jó és megszívlelendő tanács mellett időnként sajnos téves információk is felbukkannak.

Terhességi cukorbetegségben a rendszeres vércukor ellenőrzést semmi nem váltja ki.

Feltétlen szükséges a mérések folytatása, legalább napi 4-szer. A terhesség előrehaladtával a vércukor emelkedés esélye fokozódik, ugyanis a szervezet inzulin igénye fokozatosan nő.

Minden információ megfogadásával kapcsolatban jusson eszedbe: a Te életed, a Te babád, a Te döntéseid, a Te felelősséged. Mindig hiteles helyről tájékozódj, hogy minél helyesebb döntéseket hozhass!

 

ÖSSZEFOGLALVA

Vércukormérőt megbízható helyről (pl.: patikából) vásárolj. Olyat válassz,  melyhez támogatással írható tesztcsík! A választásban az orvosod, és a patikai személyzet is megbízható segítséget tud nyújtani.

Legalább napi négyszeri vércukormérés elkerülhetetlen fontosságú, ezzel nem érdemes spórolnod.

A szülésig ajánlott ilyen gyakorisággal mérned, hogy az esetlegesen romló értékeket időben felismerd és korrigálni tudd. Sőt, ezáltal tisztába kerülsz azzal is, mely ételek hogyan hatnak a vércukorértékeidre. 

Ne feledd, Te magad tehetsz a legtöbbet a baba egészségéért. Ehhez viszont tisztán kell látnod, hogyan tartsd céltartományban vércukorértékeid.

A következő részből kiderül Számodra, hogyan tudod rendkívül egyszerűen, jelentősen javítani a cukorértékeid. És ehhez mégcsak orvosi konzultációra sincs szükséged.

2. teendőd: Gyors felszívódású szénhidrátok kerülése

 

Éhezned nem kell, az étkezéseden változtatnod viszont igen!

A megfelelő minőségű és mennyiségű ételek fogyasztása elképesztően jó eredményeket hoz a Számodra. Ez minden másnál hatékonyabb a vércukorértéked csökkentése szempontjából.

Helyes táplálkozással és megfelelő testmozgással a terhességi cukorbetegek körülbelül 80%-a eredményesen kezelhető!

10 terhességi cukros kismamából 8 eredményesen kezelhető pusztán a helyes életmóddal. Nem gyógyszerrel, nem inzulinnal.  

Nem kérdés, hogy ennek a helyes kivitelezésébe érdemes időt és energiát fektetned. Az étkezés és a testmozgás lényegében a terhességi cukorbetegség „természetes” (gyógyszer nélküli) kezelési módja.

Ráadásul az „új” diétád rendkívül közel áll a mindenki számára (terhes, nem terhes, cukorbeteg, nem cukorbeteg) javasolt egészséges étkezéshez. Ennek ismerete nem csak a terhesség alatt, de azt követően is az érdeked szolgálja.

Bizonyos ételek fogyasztását jelentősen érdemes korlátoznod. Elsősorban természetesen azokat, melyek jelentősen emelik a vércukorértéked. 

Nézzük konkrétan, mely ételek bevitelét minimalizáld!

Finomított szénhidrátok (gyors felszívódású szénhidrátok, vagy egyszerű szénhidrátok)

Mint az előző fejezetben is szóba került, a terhességi cukorbetegségben a főszereplő a szénhidrát. Ennek oka, hogy a vércukorértéket legjobban a táplálkozással elfogyasztott szénhidrát emeli. Ezek közül is különösen a finomított szénhidrátok.

Az alacsony rosttartalmú, feldolgozott szénhidrátok (ezek a finomított szénhidrátok) az elfogyasztást követően gyorsan, nagy mennyiségben szívódnak fel és jutnak be a véráramba.

Ezáltal rövid idő alatt jelentős vércukorszint emelkedést okoznak, azaz „magas a glikémiás indexük”.

Ezek az ételek ráadásul alacsony tápanyag sűrűségűek, vagyis kevés bennük a vitamin, az ásványi anyag és az antioxidáns.

Lényegében egyetlen pozitívum szól mellettük, ami azonban egyáltalán nem elhanyagolható, hogy finomak. Viszont sem számodra, sem a gyermeked számára nem tartalmaznak értékes tápanyagokat.

Finomított szénhidrátokban gazdag élelmiszerek (ezek tehát kerülendők):


  • finomított gabonatermékek, beleértve a fehér lisztből készült élelmiszereket: fehér kenyér, kifli, zsömle, tészta, pizza, keksz, perec, chipsz, sós sütemények, ropi, kukoricapehely stb.
  • grízek, darák
  • fehér rizs, jázmin rizs
  • burgonya (noha nem feldolgozott élelmiszer, a glikémiás indexe magas – a főtt burgonyáé a legalacsonyabb, a burgonyapüré és a sült burgonya glikémás indexe magas)

Figyelem, a sós sütemény is kerülendő, hisz fehér lisztből készült, így emeli a vércukrot!

 

Cukor

A cukorra a szénhidrátok építőelemeként tekintsünk. A ház a szénhidrát, az ezt felépítő tégla pedig a cukor. A magas cukortartalmú élelmiszerektől feltétlen óvakodnod kell, mert ezek gyorsan és jelentősen megemelik a vércukrod.

Magas cukortartalmú élelmiszerek:

  • cukrok: fehércukor, barna cukor, méz, szirupok (juharszirup, kukoricaszirup), kókuszcukor, szacharóz, dextróz, fruktóz, maltóz, stb…
  • édességek/desszertek: cukorka, jégkrém, fagylalt, torta, fánk, sütemények, pite, palacsinta, gofri
  • magas cukortartalmú italok: üdítők (pl.: kóla, szénsavas narancslé, gyömbért, sprite, stb.), cukros limonádé, gyümölcslé (100%-os gyümölcslé, a frissen facsart is), kakaó, édes tea, stb.
  • természetesen magas cukortartalmú élelmiszerek: szárított gyümölcs (áfonya, mazsola, datolya, stb.) gyümölcsturmix
  • sok cukorral készített szószok: BBQ, ketchup, stb.

Gyakorlati tipp #10:

A való élet talaján maradva:
amennyiben a fenti két csoport fogyasztása mégis elkerülhetetlen (például, mert irtózatosan rájuk éhezel :)), kizárólag ritkán és kis mennyiségben engedd meg magadnak.

Ez esetben a bevitt szénhidrát mennyiségbe is számold bele! Ne reggelire edd, és a felszívódásukat lassító ételekkel kombinálva fogyaszd őket!

Gyakorlati tipp #11:

A méz nem jó barát!
A gyors felszívódású szénhidrátok közé tartozik, vagyis hirtelen és jelentősen emeli a vércukrot. A méz csak egy hajszálnyival jobb, mintha kristálycukrot kanalaznál.

Úgy tekints rá, mint a „kisebbik rossz” a kristálycukorhoz képest. Ha mindenképp kristálycukrot „kell” enned, akkor ahelyett válaszd a mézet. De alapvetően mindkettő kerülendő!

 

Mesterséges édesítők

Több ellentmondás kering ezekkel kapcsolatban. A magunk részéről azt a diétát ajánljuk nyugodt szívvel és tartjuk a legbiztonságosabbnak – főleg a terhesség időszaka alatt -, mely főleg természetes összetevőket tartalmaz.

Ebben pedig nem szerepelnek a mesterséges édesítők. Ezek a „trükkös” molekulák több-kevesebb sikerrel átverik a szervezet ízérzékelését.

Napvilágot láttak olyak kutatások is, mely szerint a gyomor-bélrendszer flórájára gyakorolnak kedvezőtlen hatást.

Amennyiben elkerülhetetlen számodra a fogyasztásuk, úgy kis mennyiségben a steviát javasoljuk, mely egy növényi eredetű édesítő szer. 

 
Az édesítőszerek vércukorra gyakorolt hatása

Sok a félreértés azzal kapcsolatban, hogy emelik-e, mennyire emelik a vércukorértéket, kell-e ezeket beleszámolni a szénhidrát fogyasztásba?

A megoldás egyszerű. Nézd át fogyasztás előtt a csomagolásukon található tápanyagtáblázatot, abból egyértelműen kiderül, tartalmaz-e szénhidrátot az adott édesítő/cukorpótló.

Ha 100 gramm termékben 1 gramm körüli vagy az alatti értéket találsz a szénhidrát sorban, akkor nem emeli a vércukrod és nem kell vele számolnod sem a szénhidrát bevitel kapcsán.

Minden ettől magasabb érték azt jelenti, hogy tartalmaz szénhidrátot, tehát a vércukrod szintedet is emeli.

Gyakorlati tipp #12:

Javaslatunk, hogy egyáltalán ne fogyassz kólát. Ha mégis ragaszkodsz hozzá, akkor inkább kevés „édesítőset” igyál, mint cukrozottat. De legfőképp: ne igyál kólát! 🙂

Transzzsírok

Ezek „kakukktojásként” kerültek a listára, hisz nem(csak) a vércukor emelő hatásuk miatt károsak. Fogyasztásuk tulajdonképpen semmilyen körülmények között, senkinek sem ajánlott.

Az élelmiszergyártó cégek a jobb eltarthatóság érdekében mégis alkalmazzák akár a kedvenc ételeinkben is. A növényi olajok részleges hidrogenizációjával állítják elő, viszont sajnos otthon, konyhai körülmények között, főleg olajban sütés közben is keletkeznek.

Egészségre egyértelműen károsak, az inzulin rezisztencia fokozása, és a magzatra kifejtett káros hatásuk mellett a szív és érrendszeri betegségek kockázatát is növelik.

Légy résen, óvakodj az olyan élelmiszerektől melyek összetevői között „részlegesen hidrogénezett növényi olajokat” találsz.

Transzzsírsavakat bőven tartalmaznak például a margarinok, a sült ételek, gyors ételek, fánkok, sütemények is.

Gyakorlati tipp #13:

Azokat az élelmiszereket, melyek fogyasztását korlátoznod kell, tedd magad számára nehezen elérhetővé. Legyél drasztikus!

A legjobb, ha a boltban hagyod őket.

Ha már beszivárogtak az otthonodba, ajándékozd el ezeket. Ha nem romlandóak, pakold el nehezen hozzáférhető helyekre. Az üdítőt például rakd el a pincébe.

Semmiképp ne legyenek nap mint nap a szemed előtt. Ne állítsd magad naponta nehéz döntések elé.

Gyakorlati tipp #14:

Természetesen nem soroltunk fel az összes elképzelhető élelmiszert, melynek fogyasztása kerülendő. Amennyiben kérdéses számodra egy étel, nézd meg az összetevőit.

Pl. tortilla fő összetevője a fehérliszt, tehát a hagyományos, fehér lisztből készült tortilla fogyasztása is emeli a vércukorot. Így fogyasztása nem javasolt.

 

ÖSSZEFOGLALVA

Éhezned nem kell, viszont szükséges az étkezési szokásaid kisebb-nagyobb átalakítása.

Első lépésként a vércukorszinted legjelentősebben emelő élelmiszereket tedd „parkoló pályára”!

Már mától. Ezek tehát a magas glikémiás indexű, gyorsan felszívódó, feldolgozott szénhidrátok.

Ha egyszerre átláthatatlannak és megterhelően soknak tartod az új információt, ne aggódj. Teljesen érthetőek ezek az érzéseid, elvégre épp most készülsz átalakítani az életed.

Ma még talán kihívásnak tűnik, hogy ne kakaóscsigával vagy cukros kakaóval kezd a reggelt, 2-3 hét múlva magától értetődő lesz. 

Szerezz be egy vércukormérőt, és kezdd mérni a vércukorértékeid naponta a megfelelő időpontokban. A kerülendő élelmiszereket ajándékozd el (könnyű út), vagy hagyd a tányérodon (sokkal nehezebb út).

Növeld az étkezési tudatosságod. Folyamatosan értékeld, hogyan reagál szervezeted a különböző élelmiszerekre. Ehhez gondosan tartsd nyilván az elfogyasztott ételeid (étkezési napolóban) és a vércukorszinted alakulását (vércukornaplóban).

A következő részben ezt tesszük számodra a lehető legegyszerűbbé.

Gratulálunk, hogy eljutottál idáig az olvasással. A tanulás, amit ma elkezdtél bőségesen kifizetődik; a baba és Te is garantáltan profitáltok belőle.

3. teendőd: Vércukornapló és az étkezési napló helyes vezetése

A vércukornaplóra és az étkezési naplóra „segítő társként” tekints. Segítségükkel térképezheted fel a vércukor háztartásod egyéni vonásait. Temérdek tapasztalattal gazdagodhatsz, ha egy helyen látod, hogy a konkrét ételek pontosan milyen hatással vannak a vércukorértékeidre.

 

Vércukornapló

Az értékek áttekinthető, pontos rögzítése –leggyakrabban papír alapon- elengedhetetlen az optimális cukor értékek eléréséhez.

Gyakorlati tipp #15:

Napközben a vércukormérő memóriájában tárolódnak az értékek, amit minden nap végén másolj be a vércukornaplódba. Így nem kell a papír alapú naplót mindig magadnál tartanod.

Gyakorlati tipp #16:

A nap azonos időszakaiból (pl. az ebéd előttről) származó értékek mindegyike egymás alá, egy oszlopba kerüljön. Így lehet a legkönnyebben azonosítani az eltéréseket, például a rendszeresen magasabb reggeli utáni értékeket.

Gyakorlati tipp #17:

A naplódban jelőld meg (pl. karikázd be, emeld ki színessel) a rossz értékeket. Könnyebb így kiszúrni a problémás időszakot.

Gyakorlati tipp #18:

Írj megjegyzéseket az értékekhez, pl.: stresszes voltam, éhes voltam, kimerültnek éreztem magam, sokat sétáltam, stb. A feljegyzések segítenek kiismerni a szervezeted egyedi válaszait a különböző helyzetekre.

 

Étkezési napló

Az étkezési napló nélkülözhetetlen az elfogyasztott ételeid és azok mennyiségének nyilvántartásához.

Különösen sokat segít a diétád elkezdésekor, és az emelkedett vércukorértékek okának felderítésében.

Használatával kitapasztalhatod, mely ételek hatnak előnyösen, melyek kedvezőtlenül a cukorodra.

Könnyedén meríthetsz belőle személyre szabott étkezési ötleteket. Például, mely ételek mellett maradnak céltartományban a vércukorértékeid.

Gyakorlati tipp #19:

Diétás tanácsadásra lehetőleg már vércukornaplóval és étkezési naplóval érkezz! Így rögtön kap a dietetikusod egy átfogó képet a táplálkozási szokásaidról.

Gyakorlati tipp #20:

A vércukornaplót és az étkezési naplót külön vezesd. Ily módon a vércukornaplóban kizárólag a vércukorértékek mutatkoznak meg tömören, rendszerezetten, átláthatóan.

 

ÖSSZEFOGLALVA

Az áttekinthető vércukornapló vezetése minden terhességi cukorbeteg kismama számára KÖTELEZŐ a diagnózistól a szülésig.

Az étkezési napló vezetése pedig ajánlott, különösen a diétád megkezdésekor (a tanulási fázisban) és magasabb vércukorértékek esetén.

Erika története

A 27-dik héten diagnosztizáltak terhességi cukorbetegséggel. Természetesen aggódtam a kicsi miatt, aggódtam magam miatt. Féltem, hogy az inzulin terápia ellen semmit nem tehetek.

Első alkalommal a kezelőorvosommal átbeszéltük a betegség lényegét, azt, hogy mire figyeljek, és mik a lehetséges kezelési módok. Emlékszem, még rajzolt is egy hasnyálmirigyet nekem, mégis ez a rengeteg információ nagyon összezavart.

Azt éreztem, ennyi mindenre nem tudok egyszerre figyelni. Nem tudtam mit jelent a 160 gramm szénhidrát diéta. Fogalmam sem volt, mikor és hogyan mérjem a vércukorértékeimet. Emlékszem, a reggeli utáni értékeim mindig magasabbak voltak.

Néhány nap múlva ráakadtam az orvos által kiadott tájékoztatókra, őszintén szólva már el is feledkeztem róluk. Ebben részletesen, könnyen érthető stílusban rengeteg hasznos információt találtam a terhességi cukorbetegségről.

Tiszta fejjel, ismét nekiültem és figyelmesen átolvastam. Mintha a világ fokozatosan kitárult volna előttem. Az orvosom korábbi szavai értelmet nyertek és immáron ez az egész betegség nem csak a levegőben lógott.

Ez jelentette a fordulópontot a terhességi cukorbetegség kezelésében.

Ekkor szabadultam ki a tehetetlenség érzés és az ismeretlentől való félelem csapdájából. Világossá vált két dolog: 1. én magam tehetek a legtöbbet a cukorértékeim rendezéséért, és a baba egészségéért. 2. ehhez azonban hiteles forrásból kell tájékozódnom a vércukormérésről, a diétáról, a testmozgásról… mindenről.

Rájöttem, hogy a kezdeti aggódás, félelem valójában a tudatlanságomból fakadt, mert nem ismertem ezt a betegséget.

Később világossá vált, mikor mit ehetek, mely ételeket kerüljem el, mit tegyek, ha magasabb értéket mérek.

Mindezeknek hála, a cukorértékeim normál szinten mozogtak, a baba is szépen fejlődött, a szülés is rendben zajlott. Ehhez azonban az kellett, hogy vegyem a fáradtságot és utánanézzek a dolgoknak. Neked is ezt ajánlom!

Mert Te tehetsz a legtöbbet a baba egészségéért!

MINDENT, AMIRE AZ EREDMÉNYES KEZELÉSHEZ MÉG SZÜKSÉGED LEHET, MEGTALÁLSZ KÖNYVÜNKBEN:

min érdemes változtatnod a baba egészsége érdekében;

hogyan csökkentheted drámaian az inzulinkezelés esélyét;

mely ételek fogyasztása emeli a vércukorszinted (és ami még fontosabb: mely ételek NEM emelik a vércukorszinted);

hogyan változtatja meg az elkészítés módja az ételek felszívódási ütemét;

hogyan csökkentheted a reggeli előtt/reggeli utáni vércukorértékeid;

hogyan teheted testedzéssel a legjobbat a baba számára;

az igazságot a terhesség alatt alkalmazott inzulin terápiáról;

mire érdemes figyelned a szülés után, hogy elkerüld a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását;

mit jelent valójában az „egészséges életmód”.

Számít a véleményed!

– építsük együtt az oldalt –

Köszönjük, hogy végigolvastad a bejegyzést. Őszintén reméljük, mostantól alkalmazni kezded az olvasottakat.

Ha időd engedi, kérjük írj egy rövid vélményt a bejegyzésről, akár név nélkül is. Pl.: túl részletes, túl rövid, stb. Mert a Te véleményed alapján szeretnénk tovább fejleszteni a weboldalt. Mindennél többet számít, hogy konkrétan Te mit gondolsz a munkánkról.

Köszönjük!