A normál vércukorszint szabályozás
hogy is történik ez optimálisan?

A szénhidrát anyagcsere illetve a vércukorszint szabályozás központi hormonja az inzulin. Az inzulin egy peptid (aminosavakból álló) hormon, amely a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteinek béta sejtjeiben termelődik. A szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcsere szabályozásában vesz részt (nem csupán a vércukorszintet szabályozza).

1. lépés: a szénhidrátok felszívódása

A táplálék formájában elfogyasztott szénhidrát emésztése és felszívódása a gyomor-bélrendszerben történik. Az emésztőenzimek a bevitt szénhidrátot végső soron egyszerű cukrokká (monosacharidokká) bontják. A bélrendszerből az ilyen egyszerű cukrok képesek felszívódni, az összetett szénhidrátok nem.

Képzeld el úgy, hogy az összetett szénhidrátok “nem férnek be” a bélfal kapuin. Ahhoz előbb fel kell darabolódniuk kisebb méretűekké. (ld. ábra)

Minél több egyszerű szénhidrátot tartalmazott az elfogyasztott étel, az annál gyorsabban képes felszívódni, bekerülni a vérkeringésbe, azaz emelni a vércukorszintet. (Legfőképpen ezért magas az egyszerű szénhidrátok glikémiás indexe!)

Képzeljünk el egy kaput (bélfal), ahol egy biciklin egy ember (monoszacharidok, pl. a glükóz) akadály nélkül, azonnal át tud hajtani. Ám azok az emberek, akik 2-3-an ülnek (poliszacharidok) egy biciklin már kénytelenek megállni a kapu előtt, leszállni a bicikliről és úgy átsétálni. Az ő átjutásuk lassabb lesz. (ezek a ”lassú felszívódású szénhidrátok”)

2. lépés: az inzulin termelődés

A vérkeringésbe bejutott cukor emeli a vércukorszintet, ami a hasnyálmirigy béta sejtjeiből inzulin hormon felszabadulását váltja ki; minél kifejezettebb a vércukorszint emelkedés a vérben, arányosan annál több inzulin szabadul fel a hasnyálmirigyből.

A felszabaduló inzulin több mechanizmuson keresztül csökkenti a vércukorszintet, melyek közül a legfontosabbak:

A. Hatására a vázizom sejtek fala átjárható lesz a cukor számára: tulajdonképpen az inzulin egy úr, kinyitja a bejárati ajtót. A vérből a cukor betódul az izomsejtekbe, akik ebből nyernek energiát, a vérben pedig csökken a cukorszint.

B. A máj is termel cukrot, ami az étkezések közötti szünetekben látja el energiával a sejtjeinket. Az inzulin leállítja a máj önálló cukortermelését, mely szintén a vércukorszint csökkenés irányába hat.

C. Amennyiben a szervezet minden szövete „jóllakott” cukorral, ám a vérben még mindig magas a vércukor szint, akkor az inzulin hatására a zsírsejtek veszik fel a cukrot, ahol zsír formájában „nehezebb időkre” elraktározódik a felesleg.

A fenti mechanizmusoknak köszönhetően egészséges szervezetben az éhomi vércukorszint 3.9-6.0 mmol/l közötti tartományban mozog. 

Szia! Szeretnéd, hogy a terhességi cukorbetegség ellenére is minden rendben legyen a babával és veled is?

Jó helyen jársz. 

Javasoljuk, hogy először ingyenes anyagainból tájékozódj. Ha pedig gyorsabban szeretnél haladni, segíthet a könyvünk.

MINDEN TOVÁBBI INFORMÁCIÓT, AMIRE AZ EREDMÉNYES KEZELÉSHEZ SZÜKSÉGED VAN, MEGTALÁLSZ A KÖNYVÜNKBEN:

min érdemes változtatnod a baba egészsége érdekében;

hogyan csökkentheted drámaian az inzulinkezelés esélyét;

mely ételek fogyasztása emeli a vércukorszinted (és ami még fontosabb: mely ételek NEM emelik a vércukorszinted);

hogyan változtatja meg az elkészítés módja az ételek felszívódási ütemét;

hogyan csökkentheted a reggeli előtt/reggeli utáni vércukorértékeid;

hogyan teheted testedzéssel a legjobbat a baba számára;

az igazságot a terhesség alatt alkalmazott inzulin terápiáról;

mire érdemes figyelned a szülés után, hogy elkerüld a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását;

mit jelent valójában az „egészséges életmód”.