A terhességi
cukorbetegségről

Hogyan állítható fel a terhességi cukorbetegség diagnózisa?


A terhesség második trimeszterében, a 24-28. hét között minden várandósnál elvégzik az orális glükóz tolerancia tesztet (vércukorterhelés, OGTT).

Hogyan történik az OGTT elvégzése?

A vizsgálat alkalmával 75 gramm glükózt kell 250-300 ml vízben feloldani, melyet 5 percen belül szükséges elfogyasztani. A vizsgálat éhgyomorra történik, ami legalább 10 óra éhezést jelent. 

A cukorterhelést megelőző 3 napban korlátozás nélküli, de legalább 150 gramm szénhidrát bevitele szükséges, és a vizsgálat előtti napokban szokványos fizikai aktivitást kell végezni.

Ez azért szükséges, mert a testmozgás csökkenti az inzulin-rezisztenciát, így az intenzív testmozgást követően a vércukorértékek csökkennek, ami fals negatív eredményhez vezethet.

A vizsgálatot lehetőleg stresszmentes környezetben kell lebonyolítani, a dohányzás mellőzésével (amennyiben lehetséges a vérvételre várva stresszmentes helyzetről beszélni). A stressz ugyanis a normális szénhidrát-anyagcseréjű betegek esetén is emeli a vércukrot. 

Az értékelés során első sorban a 0. perces (azaz az éhomi) és a 120 perces értékeket kell figyelembe venni.

 
Az eredmények értékelése az ajánlás szerint:

Normális eredmény: a 0. perces (éhomi) vércukor 6.0 mmol/l vagy az alatti érték, ÉS a 120 perces OGTT 7.7 mmol/l vagy az alatti. (a kettő feltétel egyidejű fennállása szükséges!)

Terhességi cukorbetegség: a 0. perces (éhomi) vércukor 7.0 mmol/l vagy afölötti, és/vagy a 120. peres OGTT érték 7.8 mmol vagy afölötti (a diagnózis felállításához elegendő az egyik feltétel teljesülése).

A 3 AZONNALI TEENDŐ A BABA ÉS SAJÁT EGÉSZSÉGED MEGÓVÁSÁÉRT

Kezdd ezekkel még ma! INGYENES hozzáférés.
Kizárólag azonnal alkalmazható, gyakorlati tanácsok.

A megadott e-mail címedre azonnal küldjük a hozzáférést a 3 halaszthatatlan teendődhöz